dijous, 30 de març del 2017

Google Maps i Google Earth... això és una meravella!

Heu calculat mai el desnivell d'un terreny abans de començar la ruta? Utilitzeu sovint mapes digitals? Els feu servir per calcular distàncies?

Doncs bé, en la segona pràctica hem tingut certes dificultats a l'hora d'utilitzar els mapes digitals. En el nostre dia a dia, totes havíem fet servir el Google Maps com a GPS; per buscar les indicacions per arribar a Empúries, per exemple. Tanmateix, no teníem massa idea del gran nombre d'utilitats i eines que et pot brindar el Google Maps i/o el Google Earth. Un aspecte molt senzill però a la vegada molt útil és la creació del desnivell d'un recorregut. Gràcies al Google Earth pots marcar un camí i obtenir el desnivell que presenta. Així doncs, hem cregut oportú introduir una activitat en què s'hagués de comprovar el desnivell d'un recorregut. Gràcies a això podem saber si tardarem més a anar o a tornar, ja que si hi ha baixada sempre es va una mica més ràpid. També ens ajudarà a veure si podem fer el recorregut amb els infants més petits de l'escola o si, per al contrari, hem d'anar molt ben preparats, ja que hi ha forts pendents.


Han calgut mans i mànigues per aconseguir-ho però gràcies a la paciència i a la curiositat hem aconseguit trobar la manera més òptima per aconseguir un gràfic del desnivell d'un recorregut marcat. Cal dir que ho hem provat diferents cops. Des d'un primer moment sabíem que aquest tipus de gràfic es pot fer utilitzant el Google Earth. Tanmateix, només el Google Maps et mostra la ruta possible entre dos punts tenint en compte les carreteres i indrets pels quals pots passar (si vas a peu, en bici o en cotxe). Així doncs, hem decidit crear la ruta a peu des del Google Maps, guardar-la en format KML i inserir la ruta al Google Earth, des d'on hem pogut obtenir el gràfic del desnivell de la ruta.


Obstacles en la realització de l'activitat 1

Tal com heu pogut observar ja tenim la nostra primera pràctica publicada, tot i que estem satisfetes amb el nostre treball realitzat, hem de dir que hem tingut certes dificultats a l’hora d’elaborar el material. Ens sembla interessant esmentar alguns dels entrebancs que hem tingut per facilitar el vostre possible procés.

Al llarg de la primera activitat penjada al blog hem tingut diverses dificultats. En la primera part, concretament a l'hora de fer el croquis del poble de Castellfollit de la Roca, el principal problema que ens vam trobar va ser com enfocar el dibuix. Al ser un croquis, les perspectives a utilitzar per representar els diferents elements variaven respectes als mapes comuns. Va ser aquí quan ens vam ensopegar principalment perquè no vèiem clar com enfocar les diferents perspectives. Finalment, vam decidir fer els rius i rieres que formen part del croquis a vista d'ocell, és a dir, com si ho veiéssim des de dalt. En canvi, pel que fa als pobles, volcans i muntanyes vam decidir fer-los com si els estiguéssim veient de car. A més, per poder diferenciar els pobles, també vam optar per dibuixar-los amb quelcom significatiu que tenen i que els fa ser únics. Per exemple, Castellfollit de la Roca l'hem dibuixat a sobre del penya-segat on es troba o Sant Jaume de Llierca l'hem situat al costat del seu majestuós pont, entre d'altres.

En la segona part de l'activitat, per fer el mapa de Castellfollit de la Roca i els seus voltants, ens va semblar interessant treballar amb un programa anomenat Instamaps. Aquest programa ens va permetre realitzar un mapa amb les característiques idònies, però no ens donava l'opció de descarregar-nos-el. A conseqüència d'aquest fet, vam haver de buscar un programa alternatiu: el wikiloc.


Amb aquest segon programa vam obtenir el que volíem. No obstant això, una vegada descarregat el mapa, ens vam adonar que l'altura de les corbes de nivell no s'apreciaven si no augmentàvem el mapa per l'ordinador. Així doncs, el mapa que hem utilitzat l'hem obtingut del wikiloc afegint algunes informacions a través de la informació de la xarxa.