Hola
de nou! Tornem a ser aquí amb noves propostes per tots vosaltres!
Us heu parat mai a pensar com és el relleu del
vostre poble i els seus voltants?
Bé,
doncs nosaltres us portem dues activitats per poder treballar la nostra zona,
Castellfollit de la Roca a través de mapes i esquemes. A continuació us
expliquem de què tracten les activitats.
Activitat 1.1:
Aquesta primera activitat consisteix a
situar diferents punts geogràfics de la zona en un esquema. Així doncs, en el
nostre cas, haurem de situar els rius propers a Castellfollit de la Roca, les
seves muntanyes i volcans i les poblacions més properes. Cal comentar que
l'esquema és simple i molt visual: es poden apreciar clarament i de manera
contextualitzada els diferents elements que formen el relleu.
Els alumnes tindran a la seva disposició un enunciat amb els noms que s'han de situar. Per tant, el seu encàrrec serà escriure'ls al lloc que els correspon. La mestra haurà de fer de guia i donar pistes als alumnes perquè esbrinin com s'anomena cada element. En el cas que desconeguin la situació d'algun poble o element geogràfic podran buscar-ho a Internet amb ajuda de la mestra. A continuació us adjuntem la imatge de l'esquema que utilitzarem:
Activitat 1.2:
En aquesta segona activitat treballarem el relleu de la zona, més concretament, les altituds que hi podem trobar al voltant de la vila de Castellfollit de la Roca. Per fer-ho, no ha estat una tasca fàcil, hem hagut de buscar i comparar els diferents mapes de corbes per poder trobar el més adequat. Una vegada l'hem tingut, és el moment de realitzar l'activitat. Aquesta, consisteix a enganxar plastilina segons l'altitud a la qual trobem el relleu pròxim a la vila. Segons l'altitud farem servir tres tipus de plastilina diferents: la groga (de 100 a 300 metres d'altitud), la verda (de 300 a 500 mestres d'altitud) i la taronja (més de 500 metres d'altitud). A més a més, utilitzarem plastilina blava per situar el principal riu que passa per la zona, el Fluvià. Segons l'altitud a la qual es troba el relleu, col·locarem la plastilina a una alçada determinada, simulant les altituds reals i veient el contrast que existeix en el relleu d'una zona. Un cop tinguem la plastilina col·locada és moment de situar zones importants del mapa, ja siguin rius, muntanyes, volcans, poblacions, etc. Així doncs, amb diferents banderetes situarem el més important que envolta Castellfollit de la Roca.
Per fer aquesta activitat i facilitar la feina dels alumnes, cada altitud estarà marcada de diferents maneres per poder diferenciar-les. A més, a l'hora de situar cada zona, tindran disponibilitat de mapes per poder fer-ho correctament. A continuació us adjuntem una imatge del mapa de corbes de nivell simplificat i un vídeo explicant el procés a seguir:
- Aquest és
el procés a seguir! Si no podeu visualitzar el vídeo, només cal que premeu: "Vídeo"
A través d'aquestes dues activitats ajudem a desenvolupar algunes de les habilitats més rellevants de les ciències socials!
Bona tarda noies,
ResponEliminaEl grup del maresme, creiem que la vostra activitat està molt ben plantejada, i és fàcil d'entendre. Té una estructura molt clara i precisa, que això afavoreix a un bon seguiment, per realitzar l'activitat posteriorment.
La realització del vídeo és molt correcte, ja que et dóna la informació necessària, com per exemple, els diferents nivells que es troben en el mapa i la música de fons ajuda a que la seva visualització sigui més dinàmica.
Molt bona feina, seguiu així!
Nota: 9
Alba Celis, Maria Sánchez-Camacho, Marc Vilà, Estela Moral.
Hola noies!
ResponEliminaCreiem que heu proposat una molt bona activitat. Està explicada de manera clara i entenedora. Pel que fa als mapes, estan molt ben fets i hi ha tot allò essencial per conèixer l’entorn de la vostra població, Castellfollit de la Roca. Visualment, l’entrada ens ha agradat molt perquè és molt estètica i atractiva. El vídeo està molt ben explicat i detallat, fet que facilita la seva comprensió.
Per acabar, us volem felicitar per la feina feta! La nota que us posem és un 9.5!!
Gemma Martí, Berta Puig, Nora Luz i Lídia Sanz.